Hoop doet Leven

2020 – heden

De Hoop doet Leven op de Zuidwillemsvaart
Op de Schelde aan Koningsrek

In het jaar 2020 zagen wij dat een boot genaamd Hoop doet Leven te koop werd aangeboden. Wij waren deze klipperaak onderweg reeds tegengekomen en vonden het een prachtig scheepje. Van het een kwam het ander en tussen de coronalockdowns door waren wij bij machte een bezoek te brengen aan haar thuishaven in de Biesbosch, een rondvaart te doen samen met de twee sympathieke eigenaars en ten slotte de boot Hoop doet Leven van hen te kopen.

De Biesbosch nabij Geertruidenberg

De Hoop doet Leven is een voormalig turfschip dat is omgebouwd tot een tof woonbootje. Zij werd op de Scheepswerf van Amels gebouwd als eerste ijzeren boot die daar in 1925 van stapel liep. Het is een platbodem die heel lang als zeilend schip werd ingezet, de mast en de zwaarden getuigen daar nog altijd van. Heden is er een motor die voor de voortbeweging zorgt, maar sturen gebeurt nog altijd met de helmstok. Alle comfort is aan boord en de voormalige schippers hebben er jaren mee door Frankrijk gezworven.

Tijdens de proefvaart met de Hoop doet Leven in de Biesbosch raakten we helemaal overtuigd. Het schip luistert prima naar het roer en navigeren met de stuurstok valt best goed mee. Buiten staan om te varen is nieuw voor ons, het brengt je dichter bij de natuur en met het mooie weer is het natuurlijk magnifiek. Vanop het sfeervolle terras in de kuip is het volop genieten van het water rondom.

Proefvaart in de Biesbosch

In juli 2020 gingen we de Hoop doet Leven ophalen in Geertruidenberg. We maakten met heerlijk weer een prachtige trip langs de Kempische Kanalen en de Schelde om een tweetal weken later aan te meren naast de Eiland te Gent. Beide dames konden het meteen uitstekend met elkaar vinden en het was een bijzonder zicht hen zij aan zij te zien liggen op de Brugse Vaart. Menig fietser aan de overkant stapte eens af om het leuke duo te fotograferen.

Met de klipperaak onderweg van Nederland naar België
Op het Wilhelminakanaal met stralend zomerweer in 2020
We varen tot zonsondergang en vinden nog een plekje aan de Deense Hoek

Even verpozen in Geel, op weg naar Gent

In Dessel gezien vanaf de uitkijktoren, met heel in de verte de Daffodil op het Zilvermeer

Met onweder op de Schelde in ons geliefde Branst

Een zomer lang genoten we van het bestaan aan boord van beide schepen, zowel in Gent als onderweg. Maar het levenspad is grillig en zit vol verrassende wendingen. Dit leidde ertoe dat een jong koppel onze vaarweg kruiste en interesse toonde in onze luxemotor. Na het doorhakken van de nodige knopen aan alle kanten kwam het er op neer dat wij de Eiland aan hen verkochten en dat wij onze droom konden waarmaken door met de Klipperaak het ruime sop te kiezen.

In Beernem, we varen dan nog onder Nederlandse vlag

Het leven is te kort om wensen op de lange baan te schuiven, dat hebben wij al een tijdje in de gaten. Ondertussen mocht de Eiland haar nieuwe bewoners verwelkomen en zag dat het goed was. Wijzelf maakten gaandeweg van de Hoop doet Leven weer een knusse stede en voelen ons uitermate thuis in de gezellige schuit. Het plan is met de Klipperaak als nomaden een varend en rondtrekkend bestaan te gaan leiden. We hopen het geluk te hebben met de Hoop doet Leven op ons gemakje alle windrichtingen te kunnen verkennen.

Gezellig naast elkaar, de Eiland en de Hoop doet Leven

Samen op het kanaal Gent-Oostende tot december 2021

Als je onze avonturen op de voet wil volgen, neem dan eens een kijkje op Instagram: https://www.instagram.com/waterenwal/

Ons contacteren kan via waterenwal@gmail.com

Met de Hoop doet Leven op weg naar Gent