Eiland in de weegschaal

In 2021 zijn wij reeds een grote 10 jaar de trotse bewoners van onze luxemotor Eiland. Om ons schuitje in prima conditie te houden dienen enkele onderhoudswerken zich aan en willen we het onderwaterschip eens inspecteren. Een bezoek aan de werf staat dit jaar op het programma.

We leerden in de Westhoek de toffe onderneming van de familie Van Nevel van watersportcentrum Buitenbeentje kennen en zouden daar graag op het droge gaan.

Maar… Hoe zwaar is de Eiland nu precies? En zal de indrukwekkende kraan van Thijs ons wel kunnen heffen?

Op de Ijzer, onderweg naar Diksmuide

Naar Diksmuide

In februari varen we naar Diksmuide om het schip door Thijs te laten wegen. Volgens de plannen en de berekeningen zou het gewicht rond de 50 ton schommelen, dat is zowat de maximale draagkracht van de kraan bij Buitenbeentje.

De Eiland wordt uit het water gehesen

Met veel deskundige zorg worden we voorzichtig uit het water gehesen. Het is reeds donker en koud, maar het enthousiasme en de inzet blijven even groot.

De Eiland wordt gewogen

De calculaties, ramingen en voorspellingen blijken te kloppen: onze luxemotor Eiland weegt om en nabij 50T. Geen probleem dus!

De belasting van de kraan verschijnt op het scherm

Na deze boeiende en spannende activiteit kan ons schip het water weer in. Eenmaal het lente is komen we terug om de nodige werken te laten uitvoeren.

De Eiland wordt weer te water gelaten

Het onderwaterschip ziet er prima uit. Nu we weten dat ons gewicht goed zit kijken we reeds uit naar ons verblijf en de werkzaamheden op de werf bij Buitenbeentje.

Zonsondergang op de Ijzer te Diksmuide